Názov makaróny je všeobecne vžitý nielen pre dlhé a duté špagety, ale aj pre všetky priemyselne vyrábané cestoviny. Vďaka mnohým spôsobom úpravy a použitým omáčkam , vzniklo veľké množstvo rôznych podôb. Dopĺňajú sa mäsité ragú s paradajkovou omáčkou, ale sa kombinujú s rôznymi smotanovými zálievkami,či už hubovými  a tiež bylinkovým pestom. Využitie v studenej kuchyni na šaláty s rôznou zeleninou, ale aj plodmi mora. Niektoré tvary sú priamo určené na zapekanie s rozličnými plnkami. Lasagne sa prekladajú syrom,smotanou a mletým mäsom či zeleninou.

Niektoré recepty sa postupom času rozšírili do celej Európy a sveta. Je neskutočné množstvo príprav cestovín, ktoré sa nedá ani vymenovať.   

Jednoduchý cestovinový šalát

Potrebujeme: cestoviny (kolienka), 2 biele jogurty, 2-3 paradajky, 1-2 papriky, 1 šalátová uhorka, cca 20 dkg liptovskej salámy, soľ podľa potreby

Postup: Cestoviny uvaríme. Zeleninu a salámu si nakrájame nadrobno a dáme do hrnca alebo do väčšej misy. Pridáme uvarené kolienka, jogurty a všetko dôkladne premiešame. Podľa potreby osolíme. Pred podávaním necháme šalát odstáť v chladničke.